Welke fotografiestijlen zijn er allemaal?

Als je mensen fotografeert als familie, koppel of alleen dan zijn er vele manieren waarop dat kan gebeuren. Van geheel journalistiek, tot geposeerd, of als unieke beleving met spontane foto’s. Hoe weet jij wat je het beste kan kiezen en welke stijl het beste bij jou past?

In dit blog zetten we de verschillende fotografiestijlen en hun kenmerken met de voor- en nadelen voor je op een rij. Ook besteden we aandacht aan de ervaring van de klant. Als je meer inzicht hebt in de mogelijkheden, is het gemakkelijker om te kiezen wat het beste bij jou past.

Journalistieke fotografie

Bij journalistieke fotografie oefent de fotograaf geen enkele invloed uit op de mensen en hun omgeving. Het wordt ook wel documentaire fotografie genoemd.

fotografiestijlen

Kenmerken: Het dagelijkse leven van de familie wordt vastgelegd zonder inmenging van de fotograaf. Foto's kunnen rommelig zijn en imperfecties tonen.

Voordelen: Journalistieke fotografie geeft een eerlijk en oprecht beeld van het leven van de familie op dat moment. Het maakt blijvende herinneringen aan echte, alledaagse momenten die anders misschien vergeten zouden worden.

Nadelen: Er is minder controle over hoe de foto’s eruit komen te zien. Dit kan voor sommigen te ongepolijst of confronterend zijn.

Ervaring: Klanten ervaren een diep gevoel van authenticiteit en herkenning bij het bekijken van de foto's. De fotosessie zelf voelt minder gestileerd en meer als een documentaire over hun leven.

Lifestyle fotografie

Dit is een stijl die redelijk documentair is, waarbij de fotograaf wel invloed uitoefent op wat er gebeurt en hoe het eruitziet, door bijvoorbeeld dingen op te ruimen of het licht aan te doen. Ook hierbij wordt niet geposeerd.

fotografiestijlen-3

Kenmerken: Niet geposeerde, natuurlijke momenten van het gezin in hun eigen omgeving of tijdens een activiteit.

Voordelen: Lifestyle fotografie legt de echte interacties en emoties tussen familieleden vast. De fotograaf creëert authentieke en emotioneel geladen beelden.

Nadelen: Deze vorm van fotografie vereist meer geduld en observatie om de perfecte momenten vast te leggen. Een fotograaf heeft vaak een aantal uren nodig om de juiste momenten te kunnen vastleggen. Er is minder controle over belichting en achtergrond.

Ervaring: Klanten voelen zich vaak meer ontspannen en comfortabel, omdat ze kunnen handelen zoals ze normaal doen. De fotosessie is vaak bij hen thuis, dus de fotoshoot voelt meer als een natuurlijke ervaring dan een gechoreografeerde sessie.

Fine Art & Studiofotografie

Dit zijn fotosessies in een studio, waarbij de nadruk heel erg licht op klassiek, schoonheid en de manier waarop het licht valt.

fotografiestijlen-4

Kenmerken: Het gebruik van creatieve belichting, compositie en nabewerkingstechnieken om artistieke en dramatische beelden te creëren, is mogelijk.

Voordelen: Deze vorm van fotografie geeft visueel verbluffende en unieke portretten die als kunstwerken kunnen worden beschouwd en biedt ruimte voor artistieke expressie en experimenten.

Nadelen: Studiofotografie kan meer tijd en expertise vereisen van zowel de fotograaf als de klant. Klanten kunnen zich ongemakkelijk voelen omdat zij gedurende langere tijd geposeerd staan en aanwijzingen krijgen over hun houding en uitstraling. De stijl kan niet altijd de persoonlijkheid van de familie goed weergeven.

Ervaring: Klanten kunnen zich als beroemdheden voelen tijdens de fotosessie vanwege de nadruk op dramatische esthetiek. Het bekijken van de foto's kan een gevoel van trots en bewondering opwekken vanwege hun artistieke waarde.

Moment Design & Playful Heart fotosessie

Een fotosessie waarbij de nadruk ligt op het maken van foto’s met echte emoties. Ieder mens is uniek en jouw mooiste ik wordt in beeld gebracht, terwijl je daar zelf plezier aan beleeft. Het is een geweldige mix van bovenstaande fotografiestijlen.

fotografiestijlen-2

Kenmerken: Zowel Moment Design als Playful Heart is een benadering waarbij de fotograaf interactieve technieken gebruikt om echte emoties en connecties tussen familieleden vast te leggen. Dit gebeurt vaak op een buitenlocatie met natuurlijk licht.

Voordelen: Tijdens een Moment Design en Playful Heart sessie legt de fotograaf authentieke momenten vast door middel van gerichte interacties en spelletjes, waardoor de foto's een diepe emotionele lading hebben. De fotograaf creëert een ontspannen sfeer waarin iedereen zichzelf kunnen zijn.

Nadelen: Deze fotografiestijl kan wat regie en begeleiding van de fotograaf vereisen om de gewenste momenten vast te leggen. Het is ook fijn als iedereen gezellig en spontaan meedoet, dus echt 'aanwezig' zijn is wel belangrijk. Al hoef jij jezelf hierover bij een ervaren Moment Design fotograaf absoluut geen zorgen te maken. Zij zorgen er wel voor dat je het zo leuk vindt, dat je niet anders kunt!

Ervaring: Klanten ervaren het als een leuke, plezierige en betekenisvolle fotosessie, waarbij ze echt kunnen genieten van elkaars gezelschap en geen moment meer denken aan het feit dat ze op de foto gaan. De interacties tijdens de fotosessies resulteren vaak in foto's die de persoonlijkheid en dynamiek van de familie weerspiegelen en geven de foto’s een hoge emotionele waarde.

Feel it fotografen

Na het lezen van bovenstaande kenmerken heb je vast al begrepen dat onze Feel it fotografen in de laatste categorie vallen. Al onze leden zijn gecertificeerd Moment Design fotograaf en velen van ons hebben zicht ook gespecialiseerd in Playful Heart. We kunnen de mensen voor de camera als geen ander op hun gemak stellen. 

Op de foto gaan wordt bij ons een beleving, een activiteit waar jij en jouw geliefden niet tegenop hoeven te zien, maar juist naar uit kunnen kijken. Samen nieuwe herinneringen maken en die laten vastleggen om voor altijd te kunnen genieten van die lekker dikke knuffels, het kleine handje in de jouwe, de arm om je heen en het plezier dat je samen hebt. Foto’s met gevoel, foto’s waar je blij van wordt; die maken wij met liefde voor je.

Wil jij weten waarom een Feel it fotosessie met je partner zo speciaal is?

feel-it-fotoshoot

Feel It!

Een fotosessie was nog nooit zó leuk. Laat je verrassen door een ontspannen fotobeleving met als resultaat foto’s met echte emoties!